ensamhet

Forskning om upplevd ensamhet visar att det är en utbredd och betydande fråga för människors fysiska och psykiska hälsa. Ensamhet ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, depression, ångest, sömnproblem och försämrat immunsystem. Social isolering och brist på meningsfulla sociala relationer kan påverka kognitiva funktioner och öka risken för demens och minnesproblem. Ensamhet kan ha negativa effekter på arbetsprestation, motivation och livskvalitet. Och framför allt är det jobbigt och ledsamt att känna sig ensam.

Ändå upplever många svenskar sig ensamma. Det kan vara avsaknad att relationer men ofta är det en upplevelse av att känna sig ensam trots att man har människor omkring sig.

Tips på hur du kan träna bort din upplevda ensamhet:

  • Agera prosicialt - om du längtar efter att någon ska initiera kontakt med dig kan du vara den människan för någon annan. Prata om sådant ditt hjärta är fullt av, det som intresserar dig och se vem som lyser upp av samma ämnen som dig.

  • Fundera på om det finns mönster kopplade till när du upplever ensamhet. Är det tydligare i vissa sammanhang?

  • Öva dig i närvaro - meditation kan vara ett sätt att skapa en djupare relation till dig själv och då blir det lättare att relatera till andra.

  • Va selektiv med ditt umgänge. Leta dig till sammanhang och männsikor som du upplever är trygga och som mår bra.

  • Fundera på vad som är viktigt för dig i mötet med andra, och agera utifrån dina värderinga så kommer omgivningen att linjera sig över tid till det och du kommer attrahetra personer som följer samma värderingar som dig.

  • Öva dig i självomhändertagande - utmana dina automatiska tankar om ensamhet och bli medveten om dömmandet och separationen som du skapar i ditt egna sinne.

  • Ta hjälp hos en kurator, diakon, psykoterapeut eller annan proffesionell. Att ibland känna sig ensam är en naturlig del av livet men om du märker att du ofta känner dig ensam finns det hjälp att få för att bryta din upplevelse.

Föregående
Föregående

Konflikter i relationer – Hur du lär dig hantera dem

Nästa
Nästa

Varför parterapi?